poniedziałek, 16 maja 2016

jabłecznik wersja odchudzona

Nawet będąc na diecie czasem można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności ! Wiadomo wszystko co słodkie niestety zwykle jest bombą kaloryczną .
Z drugiej strony wszystkie ciasta i ciasteczka w wersji fit .. mogą się kojarzyć z czymś mało słodkim i mało smacznym. Próbowałam różnych przepisów zdrowszych łakoci .. nie wszystkie osobiście mi smakowały. . To ciasto jednak mogę polecić z czystym sumieniem !





ciasto:
90g mąki pełnoziarnistej pszennej            ( można zrobić pół na pół ale nie koniecznie
90g mąki żytniej                                          jeśli mamy jeden rodzaj mąki również będzie dobre )
35g otrąb orkiszowych
35g płatków owsianych
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki miodu
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:
30g otrąb owsianych
30g mąki pełnoziarnistej pszennej
30g płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka roztopionego masła

nadzienie:
1 kilo startych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Jeśli jabłka są kwaśne można delikatnie przesypać je cukrem 

Porcja ciasta o wadze 110g ma około 210 kcal

Składniki ciasta dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie nieco sucha można dodać odrobinę mleka .. uwaga  może być nieco klejąca. Powstałą mieszanką wykleić formę do pieczenia ( pamiętaj by wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub lekko nasmarować tłuszczem ) 
Jabłka umyć i obrać po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem. Gotowe nadzienie wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Składniki kruszonki wymieszać i pokruszyć całość. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 40 minut . 
Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Ten jabłecznik wygląda na prawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie :) Takim zdrowym jabłecznikiem można się zajadać :D

    OdpowiedzUsuń